با ورود هر محصول جدیدی به بازار، حرف و حدیث های مختلف و شایعات فراوان در مورد مزایا و معایب آن در بین مردم رونق پیدا می کند. با توجه به اینکه چندی است محصولات لبنی حاوی پروبیوتیک وارد بازارشده اند که عمدتا شامل ماست می شوند و به تازگی هم قرار است در قالب دو نوع به مردم عرضه شوند، بر آن شدیم تا در مورد خواص و ضررهای احتمالی این محصولات با یکی از متخصصان در این زمینه گفتگویی داشته باشیم. اگر شما هم مایل به داشتن اطلاعات جامعی در مورد ماست های پروبیوتیک هستید، خواندن این مصاحبه را به شما توصیه می کنیم...

▪ آیا خوردن ماست ها یا دیگر محصولات پروبیوتیک موجود در بازار ایران را توصیه می کنید؟

ـ حتما. متاسفانه در مورد اینگونه محصولات اطلاع رسانی خوبی در جامعه نشده است و مردم به خوبی با آنها آشنا نیستند. مردم ما به علت بی اطلاعی هنوز هم بیشتر به ماست های معمولی یا همان ماست های سنتی گرایش دارند. باکتری های موجود در این ماست های معمولی، ساده و فاقد پروبیوتیک هستند، در فرآیند غنی سازی ماست ها، باکتری های پروبیوتیک به آنها افزوده می شود که با افزوده شدن این باکتری ها ماست خواص جدید و مفیدی را پیدا می کند. مصرف محصولات پروبیوتیک اگر به صورت روزانه و منظم باشد می تواند اثری دو چندان بر سلامت افراد داشته باشد.

▪ شما مصرف چه میزان از این ماست را در روز توصیه می کنید؟

ـ مقدار مصرف ماست های پروبیوتیک نباید از یک میزان خاصی در روز کمتر باشد تا بتواند خواص خود را هر چه بهتر در طولانی مدت نشان دهد. توصیه ما مصرف ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلی لیتر ماست در روز به صورت منظم است. هر چند که مصرف بیش از حد آن ضرری برای سلامتی ندارد اما استفاده کمتر از ۲۰۰ میلی لیتر آن در روز خیلی مثمرثمر نیست. البته ناگفته نماند که مصرف کنندگان حتما باید هنگام خرید این نوع از ماست ها به برچسب آن به دقت توجه کنند و مطمئن شوند که میزان پروبیوتیک موجود در آنها مطابق با استانداردهای ملی و جهانی باشد. براساس استاندارد بین المللی، میزان باکتری های پروبیوتیک موجود در یک میلی لیتر باید ۱۰۶ یا یک میلیون باکتری باشد.

▪ آقای دکتر! خوردن این ماست ها را برای کدام گروه سنی بیشتر مناسب می دانید؟

ـ به علت اینکه این محصول هیچ ضرر و عوارض جانبی برای سلامت ندارد، مصرفش برای کلیه افراد در گروه های سنی مختلف خوب و خالی از اشکال است و افراد می توانند بدون هیچ گونه دغدغه ای آن را جایگزین ماست های معمولی در رژیم غذایی شان کنند اما مصرف ماست های پروبیوتیک برای نوزادان توصیه نمی شود و بهتر است که تا یک سالگی این نوع از ماست ها را در رژیم غذایی نوزادتان نگنجانید.

▪ شنیده می شود که ماست های پروبیوتیک برای افراد مبتلا به سنگ کلیه بسیار مفید است. آیا شما این گفته را تایید می کنید؟

ـ به هیچ عنوان. این ادعا چندان قوی نیست و هرگز به اثبات نرسیده است. ببینید، چگونه یک شرکت داخلی می تواند این ادعا را بکند، در حالی که زمان زیادی از به راه افتادن چرخه تولید محصولات پروبیوتیکی در کشور نمی گذرد؟ شما وقتی می توانید بهتر به پوچ بودن این ادعا پی ببرید که بدانید حتی کارخانه های ژاپنی که قریب به ۴۰ سال است این محصولات را تولید و به بازار عرضه می کنند و تاکنون حدود ۵۳ نوع لبنیات پروبیوتیکی به جهان عرضه کرده اند هم در مورد رابطه بین بهبود سنگ کلیه و این ماست ها ادعایی عنوان نکرده اند.

▪ فقط زیرمجموعه لبنیات می توانند با باکتری های پروبیوتیک غنی شوند یا اقداماتی در راستای غنی سازی دیگر محصولات غذایی هم صورت گرفته است؟

ـ البته لبنیات به علت ترکیب خاص ساختارشان عمده ترین فرآورده های غنی شده با پروبیوتیک هستند اما امروزه محصولات غذایی دیگری از جمله نان، شیرینی، آب میوه، غذاهای بر پایه سویا، سبزیجات و غلات هم به کمک باکتری های پروبیوتیک غنی شده اند.

▪ آقای دکتر، آیا در بخش سلامت، ادعاهای واحد و مشخصی در مورد ماست های پروبیوتیک وجود دارد و می توان در این زمینه ادعاهای صحیح و کذب را از هم جدا کرد؟

ـ خب، این طبیعی است که وقتی محصول جدیدی در هر زمینه ای به بازار ارایه می شود، ادعاهای گوناگونی در موردش مطرح می گردد. خوشبختانه در زمینه محصولات پروبیوتیک و مخصوصا ماست ها دو دسته ادعا در بخش سلامت وجود دارد. دسته اول ادعاهای علمی، تایید شده و منطبق بر اصول سلامت سازمان استاندارد ملی است که ادعاهای عمومی نامیده می شوند و باید روی برچسب محصول حتما ذکر شوند. ادعاهای این دسته که نشان دهنده خواص محصول است، به این شرح می باشند:

▪ خواص ضدسرطانی که در واقع گویای تاثیر این محصول بر پیشگیری و کاهش ریسک ابتلا به سرطان است.

▪ خواص ضدعفونی کننده که با جلوگیری از رشد باکتری های عفونی باعث پیشگیری و کاهش عفونت بدن می شوند.

▪ تنظیم و تقویت سیستم ایمنی بدن

▪ کاهش عوارض عدم تحمل لاکتوز. این فاکتور برای آن دسته از افرادی که نسبت به لاکتوز موجود در محصولات لبنی حساسیت دارند، بسیار امیدبخش است.

▪ کاهش کلسترول خون

▪ افزایش دهنده ارزش غذایی محصول

و دیگر ادعاهای اختصاصی هستند که همان طور که گفته شد، شرکت های ایرانی به علت کمی سابقه شان در این زمینه نمی توانند آنها را عنوان کنند، اما برخی از شرکت های خارجی توانسته اند مثلا در تولید نمونه ای از ماست پروبیوتیک که باعث جلوگیری از اسهال مسافرتی کودکان می شود، پیشرفت هایی داشته باشند، اما چون این پیشرفت ها عمومی و در سطح همه محصولات گسترده نیستند به آنها ادعاهای خاص گفته می شود.

▪ آیا در صورت استفاده از این ماست ها در تهیه غذا، حرارت پخت تغییری در آنها ایجاد می کند؟

ـ بله. باکتری های پروبیوتیک افزوده شده به ماست در اثر حرارت از بین می روند اما افزودن سبزیجات به آنها بدون حرارت دادن اشکالی ندارد، ضمن اینکه این باکتری ها بیشتر از یک هفته یا حداکثر ۱۰ روز زنده نمی مانند و این نکته بیان کننده این است که شما باید هنگام خرید، به تاریخ تولید محصول توجه زیادی داشته باشید.

▪ به عنوان آخرین سوال، آیا امکان تبدیل باکتری های پروبیوتیک به باکتری های مضر و بیماری زا وجود دارد؟

ـ خیر. اولین شرط پروبیوتیک ها ایمن بودن آنهاست و به علت همین ایمنی است که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که مصرف زیاد محصولات پروبیوتیک، مخصوصا محصولات لبنی آن، هیچ مشکلی برای افراد به وجود نمی آورد.

 


موضوعات مرتبط: علمی

تاريخ : شنبه پنجم مرداد 1392 | 19:4 | نویسنده : sheyda.gh |
.: Weblog Themes By VatanSkin :.